Bolha-kullancs:
A kutya és macska legfontosabb külső parazitái,
és az ellenük való védekezés

Itt a tavasz, ilyenkor számos aktualitással érdemes tisztában lenni az állattartóknak. Az idő felmelegedésével a paraziták aktivitása növekszik, nagyobb invázióra számíthatunk kedvenceink körül. Szeretném, ha az olvasók minél többet megtudnának azokról a külső parazitákról, melyekkel nagy valószínűséggel találkozhatunk a következő időszakban, ha elhanyagoljuk a védekezést, és nem figyelünk oda kellőképpen kutyánkra-macskánkra.

Bolhásság

A bolhák világszerte előforduló paraziták, melyek komoly állat- és közegészségügyi jelentőséggel bírnak, melyet mi sem támaszt alá jobban, mint a középkori pestisjárványok, melyeknek kórokozóját a patkánybolha terjesztette.
Csak kifejlett állapotban paraziták, amikor a gazdaállat vérét szívják. A szőrre lerakott peték az állat környezetébe hullanak le, itt következik be a lárva és a bábállapot. Átlagos környezetben a bolhák fejlődése 3-5 hétig tart.
A kutyánál és macskánál a legfontosabb két faj a Ctenocephalides canis és C. felis. Az utóbbi, a macskabolha megtelepedhet más fajokon is, így az emberen is.
A bolhásság állat- és közegészségügyi jelentősége abban rejlik, hogy vérszívásukkal nyugtalanítják az állatot, az embert, számuktól függően vérszegénységet okozhatnak, terjeszthetnek kórokozókat, parazitákat, pl. a Dipylidium caninum-ot. Ez utóbbi egy galandféreg, ami az emberre is, különösen a fiatal gyerekekre veszélyes lehet.
Nagy jelentősége van a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladásnak, melyet a bolha nyálában lévő fehérjék okoznak. Érzékeny állatban akár egyetlen bolha csípése is elég lehet, hogy akár 10-20 percen belül kialakuljon az allergiás reakció. Ez leginkább a faroktő környékén, a törzs hátulsó részén, a combok belső felületén, és a hason jelentkezik, súlyos viszketegség, bőrpír szőrhullás formájában. Macskában legtöbbször csak a mosakodás gyakoribbá válása hívja fel a figyelmet a bántalomra.
A szőrzet széthúzásával, alapos megtekintéssel észrevehetők a bolhák, vagy az emésztett vért tartalmazó bolhaürülék, melyből vizes papíron a vérfesték kioldódik, és vörös színű udvar keletkezik a "bolhapiszok" körül.

Legfontosabb a megelőzés, legalkalmasabbak erre a célra a spot on, és a line on készítmények, melyek általában egy hónapig, egyes termékek három hónapig védenek, és a már fennálló fertőzöttség esetén is segítenek. Ezek alkalmazása egyszerű, kényelmes, mindössze az állat bőrére kell cseppenteni vagy önteni, és hagyni, hogy felszívódjon. Léteznek rovarhormon tartalmú készítmények is, melyek a kifejlett bolhát nem pusztítják el, de a bolhák egyedfejlődését megszakítják. Külsőleg alkalmazhatók lemosó és fürösztőszerek. Nagyon fontos, hogy ne csak az állatot kezeljük, hanem a környezetében is pusztítsuk el a különböző fejlődési alakokat, valamint, hogy több állat együtt tartása esetén minden állatot kezeljünk le. Vigyázat! Egyes készítmények macskára toxikusak lehetnek, ezért kérje ki állatorvosa tanácsát.


Kullancsosság

A kullancsok az ember és az állatok egészségét károsító ízeltlábúak egyik legfontosabb csoportja. Hazánkban kb. 20-30 faj fordul elő.
Nagyságuk kb. 2-6 mm, de a nőstények vérszívás során 1-3 cm-es nagyságot is elérhetik. A kullancsok életük 90%-át a gazdaállaton kívül töltik, mindegyik fejlődési alak egyszer szív vért. Ez 2-12 napig tart, a fajtól, fejlődési állapottól stb. függően. A hímek kevesebb vért tudnak egyszerre felvenni, ezért ők többször megismétlik a vérszívást.
Hazánkban csak háromgazdás kullancsok fordulnak elő. Ez azt jelenti, hogy a lárvák főként erdei rágcsálókon, gyíkokon szívnak vért, a következő fejlődési alakok erdei kisemlősökön, madarakon, a kifejlett példányok pedig nagyvadakon, háziállatokon és emberen. Ezeknek a háromgazdás fajoknak a fejlődésük legalább 1-6 hónapig tart, általában 2-3 év.
Legveszélyesebb környékek a vízparti, magas fűvel borított rétek, és az erdők. Tévhit, hogy a kullancsok a fákról ugranak a gazdaállatra. Valójában a fűszálakon várják a megfelelő "áldozatot", és onnan kapaszkodnak fel rá.
Hazánkban bizonyos szezonalitás figyelhető meg az aktivitásukban, tavasszal és ősszel támadnak leginkább, de enyhe teleken is találkozunk a kullancsokkal, és az általuk terjesztett betegségekkel.

A kullancsok által terjesztett és a kutyákban könnyen elhullást okozó korokozó, a Babesia canis, idézi elő a babeziózis nevű megbetegedést. Az akutan, rövid időn belül fellépő magas lázzal járó (40°C) megbetegedés, amelyhez bágyadtság, étvágytalanság, az esetek előrehaladásával véres vizelet ürülése, sárgaság is társul, tüneteit tekintve, fel kell, hogy hívja a gazda figyelmét az életveszélyes állapotra és az azonnali állatorvosi beavatkozás szükségességére. Ha pár napot késlekedünk, hosszantartó gyógyulás, idült betegség, vagy végső soron elhullás is bekövetkezhet.
A betegség megelőzésére hosszú távú védettséget biztosító védőoltás nem áll rendelkezésre. A védekezésben így a legfontosabb szerep a külső élősködők elleni szerek használatában van.
A másik megbetegedés, melyet a kullancsok terjesztenek a Lyme-kór. Ennek a betegségnek humán vonatkozásai is vannak, hiszen embert és kutyát is megbetegíthet. Ebből a betegségből a kutyák nagy százaléka meggyógyul, de meg kell említeni, hogy a gyógykezelés hosszadalmassága miatt igen jelentős költségeket ró a tulajdonosra. A betegség megelőzésére létezik védőoltás.

A kórokozók a vérszívás kezdete után csak bizonyos idő elteltével jutnak a gazdaállat szervezetébe, mégis lehetőleg olyan külső antiparazitikumot válasszunk, melynek repellens, vagyis riasztó, távoltartó hatása is van. Nagyon fontos, hogy a már vért szívó kullancsot minél hamarabb távolítsuk el. Nem szabad bekenni semmiféle krémmel, olajjal, ahogy azt a néphiedelem tartja, mert attól nem fog kijönni. Óvatosan, csipesszel, hogy a potrohát össze ne nyomjuk, a nyaki részt megfogva, csavarva húzzuk ki a parazitát. Erre gyógyszertárakban megfelelő célszerszámok kaphatók. Ha kullancsszezonban kutyánkon bágyadtságot, étvágytalanságot tapasztalunk, minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz.


Légynyüvesség

Tavasztól őszig aktuális probléma. Leginkább valamilyen okból legyengült állatokat támadnak meg a legyek. Nagyon gyakran valamilyen sebzést, vastag, ápolatlan szőrzet alatti bepállott bőrfelületet, a végbélnyílás környékét találják meg és rakják le a lárvákat a szőrre, vagy a bőr alá. Figyelmet érdemel a bűzös váladékozással járó fülgyulladás, méhgyulladás, stb. is. Hazánkban legfontosabb fajok a Wohlfahrtia magnifica és a Lucilia sericata.
Az állatok nyugtalanok, sebeiket rágják. A lábvég, gyakran a talppárnák közti rész nyüvessége sántaságot, a szem fertőzöttsége akár vakságot is okozhat. Nagymértékű fertőzés esetén toxikózis is kialakulhat. Súlyos esetben a hasüregbe is betörhetnek a légylárvák.
Nem ezek a légyfajok okozzák, de itt szeretném megjegyezni azt a problémát, mikor egyes szúrólegyek az állatok orrát, fülét összecsipkedik. Nagyon kellemetlen tud lenni, és a kisebesedett felület egyben utat nyit a légynyüvességnek is.

Nagyon fontos a megelőzés. A nagy szőrzetet, ha lehet, nyírjuk le, a szőrzetet ne hagyjuk nagyon beszennyeződni, a váladékozással járó betegségeket kezelni kell. Ami pedig a legfontosabb, repellens hatású készítménnyel kezeljük az állatot. Célszerű az állatokat légyszezonban legalább kétnaponta alaposan átvizsgálni, főleg a fent említett helyeken.

Tetvesség

Nem kifejezetten szezonális probléma, leggyakrabban zsúfolt tartásnál fordul elő. A tetveknek két nagy csoportja van, a szőrtetvek és a vérszívó tetvek. A macskának csak szőrtetve van.
Nem mindig okoznak tüneteket, ha mégis, akkor leggyakrabban a vakarózás kelti fel a gazda figyelmét. Jelentőségüket fokozza, hogy egyes galandféregfajokat terjeszthetnek.
A belülről ható készítmények inkább csak a vérszívó tetvek ellen hatnak, inkább javasolt a fürösztőszerek alkalmazása. Egyszeri kezelés általában nem elég, célszerű 10-14 nap múlva megismételni. A szőrzet ápolására használt kefe, egyéb eszközök terjeszthetik a bántalmat. Ha tehetjük, ezeket cseréljük le, amennyiben nincs rá mód, akkor ezeket is áztassuk be a fürösztőszerbe.

Rühösség

Súlyos parazitózis, mely főleg menhelyről, utcáról befogadott állatoknál fordul elő. Zoonózis, vagyis az embert is megbetegítheti. Bár tartósan nem telepszik meg az emberen, hólyagos bőrgyulladást és erős viszketést okoz.
Különböző formái ismeretesek. A kutya Sarcoptes scabiei var. canis okozta rühössége esetén kezdetben a szőrrel kevésbé borított helyeken, így a fülek szélén, a szembolti és könyöki részen alakul ki szőrhiány és viszketés. Gyakran másodlagos bakteriális fertőzés súlyosbítja a tüneteket. Heveny esetekben allergiás reakció zajlik le, ilyenkor a rühatkákat nagyon nehéz kimutatni. Idült esetekben általában az immunrendszer nem megfelelő működése áll a háttérben.
Az Otodectes cynotis a fülrühösség kórokozója. Mind kutyában, mind macskában megtelepszik, fokozott fülzsírképződéssel járó hallójárat-gyulladást okoz. Az állatok vakarják, rázzák fülüket, gyakran a vakarástól másodlagos sérülések alakulnak ki a fülkagylón. Előfordul allergiás formája is.
A Notoedres cati a fejrühösség okozója. Kutyán csak nagyon ritkán fordul elő. A fejen hosszanti ráncok alakulnak ki, a szőr kihull, a bőrön pörkök láthatók.

Nem mindegyik parazitairtó szer alkalmas a rühatkák elleni védekezésre, és emellett a másodlagos bakteriális fertőzést is kezelni kell. Leginkább rühatkákra is ható spot on készítményeket lehet alkalmazni, de ezeknek is csak ismételt használata célravezető. Emellett vannak hatásos fürösztőszerek is, de ezeknek komoly mellékhatásai lehetnek, ezért csak az állatorvos utasítása szerint használjuk őket.

Szőrtüszőatka- fertőzöttség

A Demodex canis okozta bántalom a legsúlyosabb beszámítás alá eső bőrbetegség kutyában.
Bár a legtöbb eb már születése után 2-3 nappal megfertőződik az anyjától, mégis élete végéig tünetmentes hordozója csak a parazitának. Hogy a klinikai tünetek kialakuljanak, az immunrendszer működésének elégtelensége szükséges. Többféle formája van. Enyhe esetben a helyi vagy más néven pikkelyző forma alakul ki. Ez általában nem viszket, éles határú, hámló kopasz foltok alakulnak ki. Magától is elmúlhat, néhány hét alatt, de nem érdemes kezeletlenül hagyni, mert átmehet a súlyosabb, általános formába. A bőrben gennyes csomók, bűzös váladékkal borított gyulladt bőrfelületek jönnek létre. A betegség akár halálos is lehet.
Egy másik formájában a végtagok alsó részén, az ujjak között, a talpon alakul ki fájdalmas gyulladás, ami nagyon nehezen kezelhető.
Macskában a Demodex cati okozza a betegséget, sokkal ritkábban alakul ki, mint kutyában. Gyakran immunrendszert gyengítő idült betegségek állnak a háttérben, mint a leukózis, vagy a fertőző hashártyagyulladás.
A kezelés nehézkes, egyes spot on készítmények hatnak rá, a fürösztőszerek alkalmazása, különösen macskánál körültekintés igényel.

Lepkeszúnyogok

Magyarországon nem fordulnak elő, azonban, ha valaki a Földközi-tenger vidékére kíván utazni kedvencével, érdemes tisztában lenni vele, milyen veszélyt rejtenek ezek az apró, mindössze 1-5 mm hosszú szúnyogok.
A nőstények szívnak vért, általában alkonyattól hajnalig. Napközben fák odvaiban, vagy rágcsálók üregeiben húzódnak meg.
Állat- és közegészségügyi jelentőségük abban van, hogy a súlyos megbetegedést okozó Leishmania- fajok egyedüli vektorai.
A leishmaniozis hosszú, akár évekig tartó lappangási idő után idült formában jelentkező betegség, melynek két formája van. A gyakoribb bőrleishmaniózis esetén apró göbök, fekélyek, szőrhullás jelentkezik a szemhéjszéleken, a fül és könyöktájékon. A zsigeri leishmaniózis során láz, hasmenés, vérszegénység, lesoványodás, izomgyengeség, mozgászavar és néha szemtünetek jelentkeznek. Végül általában veseelégtelenség vet véget az állat életének. A betegség gyógykezelése hosszú és nagyon költséges, és általában csak átmeneti javulást eredményez.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy mielőtt Földközi-tenger környékére indulunk, lássuk el kutyánkat olyan spot on készítménnyel, mely a lepkeszúnyogokat is távol tartja.

Összegzésül pedig beláthatjuk, hogy ezeket a betegségeket megelőzni sokkal könnyebb, és nem utolsó sorban olcsóbb, mint kezelni. Minden állattartónak javaslom, hogy a jó idő beálltával keresse fel állatorvosát, és kérjen részletes tanácsot az alkalmazható szerekről.