Állatorvosi tanácsok:

Állatorvosi tanácsok

Közeledik a tavasz , így az állattartóknak régi -új problémákkal kell szembenézniük.A hőmérséklet emelkedésével a külső élősködők aktivitása is növekszik.Az általuk közvetített korokozók is gyakrabban okoznak megbetegedést.Hazánkban a legtöbb gondot a kulancsok és a bolhák okozzák. A kullancsok álltal terjesztett és a kutyákban, könnyen elhullást okozó korokozó , a Babesia Canis, idézi elő a babeziózis nevü megbetegedést. Az akutan ,rövid időn belül fellépő magas lázzal járó (40 C) megbetegedés, amelyhez bágyadtság, az esetek előrehaladásával véres vizelet ürülése is társul, tüneteit tekintve, fel kell, hogy hívja a gazda figyelmét az életveszélyes állapotra és az azonnali állatorvosi beavatkozás szükségességére.Ha pár napot késlekedünk , hosszantartó gyógyulás, idült betegség,vagy végső soron elhullás is bekövetkezhet.
A betegség megelőzésére hosszútávu védettséget biztosító védőoltás nem áll rendelkezésre. A védekezésben így a legfontosabb szerep a külső élősködők elleni szerek használatában van.
A másik megbetegedés, melyet a kulancsok terjesztenek a Lyme-kór. Ennek a betegségnek humán vonatkozásai is vannak,hiszen embert és kutyát is megbetegíthet. Ebből a betegségből a kutyák nagy százaléka meggyógyul, de meg kell említeni, hogy a gyógykezelés hosszadalmassága miatt igen jelentős költségeket ró a tulajdonosra. A betegség megelőzésére létezik védőoltás.
A másik nagy élősködő csoport a bolháké. A bolhák hordozói lehetnek különféle korokozóknak, de a nyálfehérjéik is kiválthatnak allergiás megbetegedést a gazdaszervezetben. Az ellenük való védekezés is a külső élősködők elleni készítményekkel a legegyszerübb.
Csepelen a Duna közelsége okán, valamint a nagy ebsürüség miatt minden évben nagy számban találkozunk a fent említett megbetegedésekkel. Ezért tartom fontosnak, hogy a megelőzésre, saját és kedvenceik érdekében, minnél nagyobb hangsulyt fektessenek a kutyatulajdonosok.

Dr Nándorfi Zoltán

Csepeli Állategészségügyi Központ
Budapest,1212 Szent István út 69
Tel.:425 44 04