Trovet:

TROVET DIÉTÁS ÁLLATELEDELEK

A TROVET termékek két csoportba sorolhatók: az egészséges és a beteg társállatok élettani igényéhez igazodó állateledelek. Az egészséges állatoknak készült nem diétás termékek a különböző korcsoportú (pl. idős kutyáknak-TROVET Senior), és élőhelyű állatok (pl. lakásban tartott macskáknak TROVET AHF, nagy mozgásigényű-, munkakutyáknak TROVET MXF ÉS PRF) aktuális élettani igényeinek felelnek meg. Az állatorvosi diéta a beteg állatok táplálására kifejlesztett speciális étrend; melyeket a különböző betegségek hatására történő anyagcsere-változások figyelembevételével állítottak össze. Alkalmazásukkal felgyorsítható a gyógyulás, javítható az állatok közérzete és életminősége, megelőzhető a kiújulás, a szövődmények és a társult betegségek kialakulása.
A hatékony kezelés feltétele az állatorvosi terápia és a diétás táplálás együttes alkalmazása, állandó táplálék-ellátás, és elsősorban a tulajdonos gondossága. A tápnak biztosítania kell a megváltozott tápanyag szükségletet, és különlegesen ízletesnek kell lennie, mert a legyengült, beteg, lázas állatok étvágytalanok, amely következtében kialakuló további kondícióromlás tovább erősíti a betegséggel összefüggő anyagcsere-zavarokat. A tápváltásnál mindig vegye figyelembe a 4-7 napos átállási periódust, a fokozatos tápváltást, a napi adagot több részre elosztva adja, és mindig biztosítsa a friss ivóvíz-ellátást.
A diéta kiválasztását és időtartamának megállapítását, kedvence egészségi állapotának felmérését, átfogó klinikai vizsgálatát bízza állatorvosra! A rosszul kiválasztott és etetett táp a gyógyulás elhúzódásához, emésztési és anyagcsere problémákhoz, elhulláshoz vezethet.
Diétás táplálásra leggyakrabban az alábbi esetekben kerül sor: veseelégtelenség, elhízás-és társult betegségek, cukorbetegség, mozgásszervi-, és bőrbetegségek, allergia, operációk, balesetek, fialás utáni állapot, szájüreg-,bélcsatorna-,máj-, hasnyálmirigy megbetegedései, keringési rendellenességek.

 1. Kutyák húgykövessége és a macskák alsó húgyúti betegségei (FLUTD)
  A leggyakoribb ok a hólyagkő-, illetve homok képződése, amely a húgyutak irritációját és azok elzáródását okozza. A kórjóslat meglehetősen jobb, ha a tulajdonos időben észlelve a betegség tüneteit (fájdalmas vizelés, vérvizelés, gyakran, kis mennyiségű vizelet ürítése.
  Az etetett tápnak magas energia-, és állati eredetű fehérje tartalmúnak kell lennie. A kezelés függ a kő típusától (struvit, oxalát, stb.), a vizelet kémhatásától, az állat egészségügyi állapotától, korától.
  Ajánlott tápok és jutalomfalatok: TROVET ASD, RID, MPT, RRT, LCT

 2. Krónikus veseelégtelenség
  Mind a kezelés kezdetekor, mind a diétás táplálás időtartama alatt rendszeres állatorvosi felügyelet és labor-vizsgálat elengedhetetlen. A tápnak magas biológiai értékű fehérjéket és nem fehérje eredetű nitrogén-forrásokat kell tartalmaznia. Legfontosabb a vér foszfor szintjének csökkentése, kiegészítve a bélcsatornában ható foszforkötőkkel. Amint a vér foszfor szintje normalizálódott, gondoskodni kell a megfelelő kalcium és D-vitamin kiegészítésről.
  Ajánlott táp és jutalomfalatok: TROVET RID, MPT, RRT, LCT

 3. Májelégtelenség kiegészítő kezelése
  Cél: a máj terhelésének csökkentése, a májfunkciók támogatása, a hepatikus encephalopathia kialakulásának megakadályozása. A diétás tápot kiváló emészthetőség, kiegyensúlyozott aminósav-, fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalom jellemzi. Különösen fontos a makro-, és mikroelemek szintje, aránya. Az L-karnitin-, aromás aminósav-bevitel, csökkentett fehérjeszint, rostok csökkentik a plazma-ammóniaszintet, és egyéb, nem kívánatos nitrogén-tartalmú anyagcsere-termékek szintjét.
  Ajánlott táp: TROVET HLD

 4. Elhízott állatok táplálása
  Alkalmazási időtartam: 6 héttől 3 hónapig, kutya esetében addig, amíg testtömege 15%-kal csökken.
  Ivartalanított, idősödő, csökkent aktivitású, lelassult anyagcseréjű állatoknál gyakori az elhízás, melynek mértékét kondícióbecsléssel állapítjuk meg. A következményes betegségek elkerülése végett érdemes belefogni a fogyasztásba, bár a legnagyobb visszahúzó erő a tulajdonos "vajszívűsége" (jutalomfalatkák, nassolgatás).
  Alapkövetelmény, hogy a táp ízletes, étvágygerjesztő legyen. Összetétele: emelt rosttartalom (a bélmozgás és teltségérzet elősegítése érdekében), fő energiaforrásként szénhidrátok szerepelnek, alacsony zsír-, és energiatartalom; emelt L-karnitin-, és fehérje tartalom, amely lehetővé teszi a súlyvesztést az izomzat megőrzésével. A hirtelen, szakszerűtlen fogyasztás -főként macskáknál- májelzsírosodáshoz vezethet.
  Ajánlott táp és jutalomfalat: TROVET WRD és LCT

 5. Idős állatok táplálása
  A 6-8 év feletti kutyák és macskák megváltozott, lelassult anyagcseréjét figyelembe véve fejlesztette ki a TROVET cég az idős állatok táplálására a termékeit. Etetésükkel megelőzhető az obesitas és következményes betegségek (pl. II. típusú cukorbetegség, mozgás-, és emésztőszervi-, problémák, szívbetegség).
  Ajánlott táp: TROVET Senior

 6. Allergia
  a) Bél eredetű megbetegedések és válogatós vagy érzékeny bélrendszerű állatok
  A hypoallergén diéta jellemzői: ízletesség, maximális emésztési biztonságot garantáló beltartalom (gazdag zsírban és fehérjében); feltárt burgonyakeményítő és kiválóan emészthető, magas biológiai értékű állati fehérje tartalom. A frukto-oligoszacharidok (FOS) biztosítják a bélflóra egyensúlyát és a megfelelő bélbeli transzportot, az esszenciális zsírsavaknak pedig -főként az omega-3-nak- gyulladáscsökkentő hatása van a bélben. A válogatós kutyának/macskának aromaanyagokban gazdag, magas zsírtartalmú (ízletesség) tápot adjon.
  b) Bőrelváltozások (Dermatosisok)
  Fehérje-, A-vitamin, E-vitamin, esszenciális zsírsavak hiánya, allergia következtében alakulhatnak ki.
  A gyógykezelés megkezdése előtt ki kell zárni az egyéb okokat: bakteriális, parazitás, illetve gomba-fertőzéseket és a hormonális hátterű bőrelváltozásokat.
  Ajánlott tápok és jutalomfalatok: TROVET LRD, RRD, DPD, LPD, VPD, NVD, MPT, RRT, LCT

 7. Vemhes szukák/nőstények és kiskutyák/kismacskák etetése, elárvult kölykök felnevelése
  A vemhesség és szoptatás ideje alatt az állat energia igénye változó: az 5. hétig a normál életfenntartó energia-igénye van, amely az ellésig másfélszeresére nő, és legmagasabb a laktáció 3. és 4. hetében. Ekkor az energia igény az életfenntartó szint négyszerese, majd fokozatosan csökken: a 10-12. hétre visszatér az eredeti szintre.
  Óvakodjon a szakszerűtlen kezelésektől: egy jó táp mellett nem szükséges vitamin kiegészítést adni, mert egyes vitaminok (pl. A-, és D-vitamin) és mikroelemek (pl. szelén) túladagolásával toxikus hatásokat idézhet el.
  A kölyköket magas biológiai értékű fehérjékben dús, méretében és állagában a tejfogakhoz alkalmazkodó, könnyen emészthető és nedvesíthető táppal etesse! A választás a 3. héttől folyamatos legyen, ezzel megelőzheti a hasmenést; ha mégis kialakul, egyedi érzékenységre vagy fertőzésre gyanakodjon. Ajánlott táp: TROVET CPF
  Elárvult kölykök életben tartására és felnevelésére itasson a használati utasítás szerint hígított és adagolt tejpótló port. Ne adjon tehéntejet, mert hasmenést okozhat a nem fajazonos tej itatása. Kölyköknél már néhány napos hányás-hasmenés is kiszáradáshoz vezethet, ezért ellenőrizze, hogy minden kölyök hozzájusson a napi szükségletét fedező tej vagy telpótló mennyiséghez. Ajánlott tejpótló tápszer: TROVET PMR. Vészhelyzet esetén (bágyadt, elesett, kiszáradt, csapzott) azonnali állatorvosi beavatkozás szükséges: az infúziós folyadék-, elektrolit- és aminósav-pótlás életmentő lehet.

 8. Hosszú szőrű, lakásban tartott macskák táplálása
  A tisztálkodás közben lenyelt szőrtől a macskák visszaöklendezés során szabadulnak meg, melynek feltétele a rostfelvétel (fűevés). A kizárólag lakásban tartott macskák esetében a rosthiányos táplálás következtében szőrgombócok alakulhatnak ki a gyomorban, belekben emésztési zavarokat, obstipácót okozva.
  Ajánlott táp és jutalomfalat: TROVET AHF és AHT

 9. Legyengült állatok táplálása
  A daganatos elváltozások, operációk előtt/után, védőoltások, féregtelenítések, fertőző betegségek következtében csökken az állatok immunválasz-készsége. A diétás táplálással kiegészített állatorvosi kezelés javítja a betegek általános állapotát és immunstátusát, a bakteriális szövődmények kialakulásának valószínűsége csökken.
  Ajánlott tápok: TROVET PRF, CCL